31 Mart 2013 Pazar

Oltayla balık tutma


Çoğu annenin oyuncakçıdan satın aldığı, üşenmeyip evinde yapanların sayısının da azımsanamayacak kadar çok olduğu  bir aktivite aracı Balık tutmaca oyuncağı.
Ben de önce almayı düşündüm ama daha sonra 'onda ne var ki ben yaparım ' diyen babamızın desteğiyle başladık çalışmalara. Eşimin resim yeteneği vardır söylemesi ayıp:) O çizdi balıkları renkli kartonların üstüne ben de kestim hepsini tek tek. Daha sonra altlarına  karton kutulardan da yapıştıralım  dedik daha sağlam olsun diye. Ve karton kutuları da balıkların şeklinde kesip altlarına yapıştırdık. Çooookkkkk şirin oldular . Bizim bile oynayasımız geldi:)
Ama yine de içimize sinmedi .Ali Deniz bunları ağzına alır tez zamanda yıpratır dedik ve bir de Pvc ile kaplamaya karar verdik. Daha önce kırtasiyeden almış ancak henüz hiç denememiştim evde ütüyle kaplama yapmayı. İnşallah olur diye biraz da korkarak aldım elime ütüyü. E yazık tabii o kadar emek verdik bir de balıklarımız çöpe giderse çok üzülürdük. Ancak korktugumuz olmadı ve gayet başarılı bir şekilde Pvc ile de kapladık şirin balıklarımızı.
Sıra ağız kısımlarına renkli çengelli iğneleri takmaya geldi . Kalın ve büyük bir iğnenin ucunu ateşte kızgınlaştırdık ve ağız yerlerinden deldik Pvcleri . Burdan çengelli iğneleri taktık .
En son da oltayı yapmak üzere bir çubuğun ucuna ip bağladık ve ipin ucuna da mıknatısı yapıştırdık.
Al bakalım Ali Deniz Bey !
Sana oyuncakçılarda dahi bu kadar sağlam ve güzelini (!) bulamayacağın bir balık tutma oyuncağı!



Sabah güzel bir sürpriz oldu oğlum için bu oyuncak .Pek sevindi rengarenk balıkları görünce . Ama ufak bir sorun vardı. Ali Deniz henüz balıkları yakalama işini beceremeyecek kadar küçüktü :(


'Eh napalım  ilerisi için elimizde hazır oldu en azından ' diye teselli ederek kendimizi şimdilik kaldırdık bu güzel oyuncağımızı dolabımıza.

Düğmelerle oyun

Bu günlerde oğlumun ilgisini odaklamak çok zorlaştı. Ne yapsam ne etsem dikkatini çekecek bir oyun bulamıyordum. En sonunda o kendisi buldu. Düğme !
Evet çekmecede düğme kutusunu gördü ve ısrarla istedi .Tabii ben vermek istemedim ağzına alır düşüncesiyle .  Ama sonra düğmelerle oynamasına müsaade etmeye karar verdim tabii gerekli tedbirleri aldıktan sonra.
Önce yere geniş bir örtü serdim . 20 adet ( özellikle saydım toplarken etrafta unutmamak için ) çeşitli renk ve büyüklükteki düğmeleri ve küçük plastik bardak ve kutuyu koydum önüne .


Aman Allahım o nasıl bir sevinç öyle ! Ben de onun bu kadar çok sevinmesine sevindim ! Sonunda çok mutlu olacağı bir oyun bulmuştu kendisine .Tek tek inceledi düğmeleri. Sonra o minicik parmaklarıyla tek tek alarak bardaklara ve kutuya doldurdu boşalttı defalarca .Nasıl dikkatli nasıl ciddi görmeniz lazım!



(Düğmelerin renklerini de söyledim arada kulak dolgunluğu olsun diye)

Tabii zaman zaman örtünün dışına çıkarak kuralları çiğnemenin verdiği hazzı tatmayı da ihmal etmedi!


Sonuç olarak zevkle , dikkatle ,eğlenerek ,öğrenerek , ince motor kasları geliştirerek geçirilen bir zaman dilimi...

Evde kum havuzu (Moon Sand)

Malum havalar soğuk gidiyor bu aralar :Çocuklarımızı dışarı çıkarıp parkta bahçede kumla oynatmak imkansız. Ben de evde kumumuzu kendim yapayım bari dedim ve başladım araştırmaya. En sonunda  2 bardak una yarım çay bardağı zeytinyağı ölçüyle kumu yapmaya karar kıldım. Ve çok da başarılı oldum :)
Yere bir örtü serdim ve kum havuzunu koydum oğlumun önüne. Yanına da kaşık , kahve fincanı , çay tabağı ve oyuncak küplerimiz...




 Pek sevdi oğulcuk bu aktiviteyi .Mıncıkladı mıncıkladı ,  doldurdu, boşalttı velhasıl doyamadı oynamaya...
Üstü başı battı tabii ama hiç önemli değil. Oğlum hem çok mutlu oldu,  hem kendi kendine vakit geçirdi hem de doldur boşalt yaparak el becerilerini geliştirdi.
Hepi topu 3 dk lık bir süpürme işine bakar temizlemek . Değmez mi ?


Montessori : Şişeye çubuk atma

Montessori aktivitelerinden tuzluğa kürdan atma oyunundaki materyalleri  biz biraz daha büyüterek şişeye çubuk atma olarak uyguladık. Dar ağızlı ince uzun su şişesinin içine uzun çubukları attık ve çok eğlendik. İleriki dönemlerde çeşitli renklerle geliştireceğiz bu oyunumuzu.


Balon balıklar



Çocuğumunoyundünyası.blogspot tan gördüğüm balon balıkları yapmak için pek bi heveslendim. Aldım elime 3 adet balon üzerlerine oynar gözlerden yapıştırdım . Sonra şişenin ucundan içine girdirdim azıcık ve öyle şişirdim balonları . Sonra da şişenin içine su doldurdum. İsterseniz mavi renk gıda boyası da ekleyebilirsiniz içine . Ama biz de yoktu sade renkli oldu. Ben çok sevdim bu renkli balon balıkları. E tabi oğlum da...

30 Mart 2013 Cumartesi

Haftasonu kahvaltımız

Bu günlerde havanın güzel olmasını fırsat bilip taaa hafta içinden başladık hafta sonu için plan yapmaya. Eh malum gezilecek çok da bir yer olmadığı için yine pazar kahvaltımızı Dereköy Alabalık Çiftliğinde yapmaya karar verdik vurduk kendimizi yollara...
Çok güzel mis gibi havası olan bir yer burası.



Ali Deniz'in bol bol koşup oynayabileceği yemyeşil kırlarla dolu...
Önce açık büfe kahvaltımızı aldık sonra açık ve temiz havanın da etkisiyle vurduk dibine ...Karın doyurma işini bitirdiğimiz halde durduramadık kendimizi .Yedik de yedik...

Oğluş ise yerinde duramıyor bir türlü .Yemek yemekle zaman kaybetmek istemiyor olsa gerek mama sandalyesinden  kurtulmak istiyor bir an evvel .


Neyse elimizden gelip almadan garsonlar biz bırakalım bari artık pahalıya mal oluyor restoran sahibine diyerek kalktık masadan mecburen...
Sonraaaaaa verin  elinizi  dağ, kır ,bayır, orman ,yeşiller ,çiçekler, keçiler, inekler ,tavuklar, köpekler...
Koştuk ,oynadık ,gezdik bol bol...





Bir de şu derenin kenarına inelim bakalım neler varmış dedi doğa sever babamız .( Fotoğraf çekmek asıl amacı ben bilmez miyim:) )
Eh bari bizi de çek arada sırada diyerek indik dere kenarına .
Taş topladık küçüklerinden ama benim Herkül oğlumu kesmedi küçük taşlar .Hep daha büyük daha ağırlarına talip oldu. Ve başardı da onlarca ton (!) ağırlığındaki taşları yerinden kaldırıp dereye atmayı ...



Yoruldu , yorulduk ...
E artık evimize gidelim bari diyerek istemeyerek de olsa ayrıldık bu güzel yerden...( Tabii haftaya mutlaka gene gelmek üzere )














29 Mart 2013 Cuma

Montessori : Makarna Dizmece

Çubuk makarnaya düdük makarnaları geçirme oyunudur makarna dizmece.Ali Deniz'in bu aktivitede  pek başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim .Düdük makarnaları geçirmekte biraz zorlandı oğlum.Ancak biraz erken olmakla birlikte denemiş olduk yine de .Birkaç hafta sonra yeniden oynanmak üzere rafa kalktı tüm makarnalar...